Hyppige spørgsmål og svar

Hyppige spørgsmål og svar

Kan man behandle med Zaditen, når man bruger kontaktlinser? Hvordan skal øjendråberne opbevares? Kan man bruge Zaditen, når man er gravid? Det er nogle af de mest hyppige spørgsmål om Zaditen. Her har vi samlet de hyppigste spørgsmål og svar om Zaditen.


1. Hvad er Zaditen?

Zaditen øjendråber er et lægemiddel til behandling af sæsonbetinget allergisk konjunktivitis som fås både på recept og i håndkøb. Dråberne fås enten i flaske eller i enkeltdosisbeholder, og kan købes på apoteket.

2. Hvordan adskiller Zaditen øjendråber sig fra andre receptfrie øjendråber?

Zaditen tilhører den nyeste generation af øjendråber mod pollenallergi og kan købes i håndkøb. Zaidten modvirker den allergiske reaktion gennem tre virkningsmekanismer og giver derfor både en hurtig og varig lindring af de allergiske symptomer.

3. Kan Zaditen øjendråber anvendes til børn?

Ja, Zaditen øjendråber kan anvendes til børn som er tre år eller ældre for at lindre deres symptomer ved allergiske øjengener i pollensæsonen (sæsonbetinget allergisk konjunktivitis).

4. Skal Zaditen øjendråber anvendes forebyggende?

Nej.

5. Er behandlingstiden med Zaditen øjendråber begrænset?

Nej, du kan anvende Zaditen øjendråber ligeså længe, du har allergiske symptomer.

6. Kan Zaditen øjendråber anvendes mod allergisk øjeninflammation hele året?

Zaditen øjendråber er beregnet til behandling af sæsonbetingede symptomer.

7. Kan man anvende Zaditen øjendråber, når man har kontaktlinser?

Ja, Zaditen øjendråber i enkeltdosisbeholder kan anvendes af kontaktlinsebrugere, eftersom enkeltdosisbeholderen ikke indeholder konserveringsmiddel. Normalt anbefales det dog, at man ikke anvender kontaklinser, når man har allergiske symptomer. Zaditen i flaske bør ikke anvendes samtidigt med kontaktlinser.

8. Hvordan bærer jeg mig ad, hvis jeg samtidigt skal anvende andre øjendråber?

Hvis du anvender andre øjendråber samtidigt med Zaditen, skal du vente 5 minutter mellem drypningen med forskellige præparater. Det er relativt normalt at få tørre øjne, når man har allergiske øjensymptomer. Thealoz Duo øjendråber kan lindre generne ved tørre øjne.

9. Indeholder Zaditen øjendråber konserveringsmiddel?

Øjendråberne i enkeltdosisbeholder indeholder ikke konserveringsmiddel, mens dråberne i flasken gør (dette for at opnå længere holdbarhed).

10. Kan jeg anvende Zaditen øjendråber under graviditet?

Hvis du er gravid eller har en formodning om, at du kan være gravid, bør du tale med en læge, inden du begynder at bruge Zaditen. Der mangler relevante data om anvendelsen af Zaditen øjendråber hos gravide.

11. Kan jeg anvende Zaditen øjendråber, mens jeg ammer?

Ja, Zaditen kan anvendes under amning.

12. Hvad gør jeg, hvis mine symptomer ikke lindres af Zaditen?

Hvis symptomerne ikke lindres efter nogle dage, bør du spørge din læge til råds.

13. Hvad skal jeg gøre, hvis mit øje er rødt og gør ondt, eller hvis mit syn bliver dårligere?

Opsøg altid læge hvis et øje er rødt og gør ondt, eller hvis dit syn bliver dårligere. Den slags symptomer kan være tegn på en mere alvorlig sygdom, som kræver lægehjælp.

14. Kan Zaditen øjendråber have negative bivirkninger?

Ligesom alle andre lægemidler kan Zaditen give bivirkninger. De rammer dog ikke alle.

15. Hvordan opbevarer jeg Zaditen øjendråber i enkeltdosisbeholder?

Enkeltdosisbeholdere i ubrudt beskyttelsespose kan opbevares ved normal stuetemperatur (max 25° C) til den påtrykte dato udenpå pakken. Efter at beskyttelsesposen er åbnet, bør enkeltdosisbeholderne anvendes inden 28 dage. Efter anbrud på enkeltdosisbeholderen bør øjendråberne anvendes straks.1

16. Kan jeg anvende samme enkeltdosisbeholder til drypning to gange, om morgenen og om aftenen?

Nej, Zaditen øjendråber i enkeltdosisbeholder indeholder ikke konserveringsmiddel og derfor skal indholdet anvendes direkte efter, at beholderen er åbnet. Enkeltdosisbeholderen skal kasseres efter anvendelse.

17. Hvor længe kan Zaditen øjendråber holde sig?

I en uåbnet pakning kan lægemidlet holde sig i 2 år fra fremstillingen. Holdbarhedsdatoen er påtrykt pakken og beskyttelsesposen. Anvend ikke Zaditen øjendråber efter den påtrykte dato. Udløbsdatoen er den sidste dag i den påtrykte måned.

18. Hvad gør jeg med gamle Zaditen øjendråber?

Lægemidler må ikke skylles ud i toilettet eller kastes i skraldespanden. Aflever udløbne lægemidler på apoteket. På den måde skåner du miljøet.

Den eneste øjendråbe med tre virkningsmekanismer, som fås både på recept og i håndkøb2,3

Zaditen tilhører den nyeste generation af allergibehandling og er den eneste øjendråbe med tre virkningsmekanismer mod sæsonbetinget pollenallergi, som fås både på recept og i håndkøb, til voksne og børn over 3 år.

Læs mere om Zaditen